Senator Fatimazhra Belhirch vraagt op Prinsjesdag met bijzondere outfit aandacht voor cultuur
Gekleed in een bijzonder danskostuum uit een voorstelling van Scapino Ballet Rotterdam wil Fatimazhra Belhirch vandaag, op Prinsjesdag, stelling nemen tegen de voorgenomen bezuinigingen op cultuur. Belhirch is naast Senator voor D66 in de Eerste Kamer ook voorzitter van de Raad van Toezicht van Scapino Ballet Rotterdam. De plannen van het kabinet om 350 miljoen te bezuinigen zorgen voor een kaalslag in de kunst- en cultuursector.
Fatimazhra Belhirch: "Kunst en cultuur vormen het hart van onze samenleving. Ze verbinden mensen, versterken onze weerbaarheid, bieden educatie, stimuleren innovatie en schenken ons momenten van ontspanning en bezinning. Toch worden juist deze essentiële waarden door de huidige bezuinigingen op de proef gesteld.
Vanuit deze overtuiging draag ik vandaag een kostuum uit de Scapinovoorstelling The Great Bean van choreograaf Ed Wubbe, die zich afspeelt in de donkere tijden van de jaren '20. Deze voorstelling laat zien hoe mensen, ondanks een economische crisis, met creativiteit en veerkracht het beste van de situatie wisten te maken. Hoewel ik niet wil zeggen dat we nu in vergelijkbare tijden leven, baart het gebrek aan visie van het huidige kabinet wel grote zorgen.".
Belhirch koos voor een kostuum uit een van de voorstellingen die Ed Wubbe choreografeerde als eerbetoon aan onze afzwaaiende artistiek directeur.
Mokerslag voor de sector
"De ongecoördineerde stapeling van maatregelen zijn een mokerslag voor de sector en hebben verstrekkende gevolgen. Naast een directe vermindering van de inkomsten en een verdere inperking van de werkgelegenheid, zorgen ze voor een beperkte toegang tot culturele activiteiten, vooral voor mensen met een kleinere portemonnee. Dit leidt tot minder inclusiviteit en beperkt de mogelijkheden voor creativiteit, innovatie en jong talent, die juist zo belangrijk zijn voor onze samenleving. De negatieve effecten reiken verder dan de sector alleen. Minder toegang tot cultuur betekent ook een aantasting van het mentale welzijn van individuen, met name in een tijd waarin mentale gezondheid al onder druk staat. De geplande maatregelen, waaronder de BTW-verhoging op kunst en cultuur, sport en boeken, zal deze problemen alleen maar verergeren.
Het is van cruciaal belang dat we deze sector, die al zoveel te verduren heeft gehad, nu niet nog verder verzwakken. Daarom roep ik op tot hernieuwde aandacht en steun voor de culturele sector. We moeten investeren in een bloeiende, inclusieve en weerbare toekomst waarin kunst, cultuur en educatie voor iedereen toegankelijk blijven."