F|Fort

Pilot Dans! met F|Fort bij Scapino

Jongeren van 18-39 jaar oud zouden in de bloei van hun leven moeten zijn, een ingrijpende ziekte als kanker zet een streep door dat proces. De F|Fort Foundation helpt jonge mensen met kanker weer vaste grond onder de voeten te krijgen. Bij Scapino zijn we trots dat we een eerste pilot hebben kunnen draaien met de F|Fort Foundation.

In de periode van september 2023 tot en met februari 2024 hebben 17 AYA’s - jongvolwassenen met en na kanker - onder leiding van voormalig Scapino dansers Annemarie Labinjo-van der Meulen en Bryndis Ragna Brynjolfsdottir gewerkt aan een eigen voorstelling, geïnspireerd op repertoire van Scapino. 

De voorstelling Laat me weer dansen! is opgevoerd in een uitverkocht theater, op dansfestival Schrit_tmacher en is dit weekend te zien op de Nederlandse Dansdagen. 

Vrienden, familie en genodigden zijn getuige geweest van een co-creatie, waarin met dans werd verteld wat kanker hebben op jonge leeftijd betekent. Pijn en verdriet werden zichtbaar en voelbaar, maar ook schoonheid van en dankbaarheid voor leven. En hoeveel (veer)kracht het oplevert als lotgenoten samen kunst maken.

Onderzoek
Omdat F|Fort wilde weten of de hypothese dat dans bijdraagt aan het welzijn van AYA’s juist is, hebben Alexa Gratama (voorzitter van F|Fort) en Annemarie Labinjo-van der Meulen (projectleider) een pilot opgezet met als doel aan de hand van vragen en interviews kwalitatieve data te verzamelen die de hypothese zou kunnen steunen of weerleggen.

Het dansproject van F|Fort en Scapino laat zien dat dans als kunstvorm een waardevolle aanvulling kan zijn op de traditionele zorg voor AYA’s. Tijdens het project bracht het de dansers een gevoel van eenheid, zelfvertrouwen en de ruimte om emoties te uiten en verwerken, zowel individueel als in gezelschap. De verbinding tussen lijf, hoofd en emoties, versterkt door lotgenotencontact, bleek relevant voor het herstelproces, en heeft bijgedragen aan hun mentale en fysieke welzijn. De documentaire ‘Bewogen Bewegen’ zal deze inzichten verder verspreiden en hopelijk meer AYA’s en zorgverleners inspireren om dans te integreren in het herstelproces tijdens en na kanker.

Ga voor meer informatie over dit bijzondere project, andere projecten en de stichting naar ffortfoundation.nl.

Van het project is in opdracht van F|Fort de documentaire ‘Bewogen Bewegen’ gemaakt. Barbara Jonckheer en Nienke Elenbaas hebben voor deze verdiepende registratie 3 van de 17 dansers ook individueel gevolgd. De documentaire zal op aanvraag beschikbaar worden gesteld voor vertoning aan de dansers, hun naasten, andere AYA’s, en voor educatieve doeleinden in de zorg.

De trailer van de documentaire is hierboven te bekijken.