Man met grijs haar en een bril tegen een zwarte achtergrond

Ed Wubbe onderscheiden met De Dansspeld

Artistiek directeur Ed Wubbe krijgt tijdens de Nederlandse Dansdagen 2024 de Dansspeld uitgereikt voor zijn indrukwekkende bijdrage aan de Nederlandse danssector. Ook Wies Bloemen (Danstheater AYA) krijgt de Dansspeld opgespeld. Beide iconen van de Nederlandse dans nemen dit jaar afscheid van de dansgezelschappen waar ze meer dan drie decennia leiding gaven.

Na meer dan dertig jaar neemt Ed Wubbe afscheid als artistiek leider van Scapino. Onder zijn leiding groeide het gezelschap uit tot een toonaangevend instituut in de Nederlandse danswereld. Zijn indrukwekkende artistieke prestaties, steun voor jong talent, en baanbrekende choreografieën worden erkend met de Dansspeld tijdens de Nederlandse Dansdagen 2024.

Wubbe laat een blijvende nalatenschap achter als mentor en inspiratiebron voor vele dansers en choreografen. Zijn durf om te experimenteren en ruimte te geven aan jonge choreografen heeft Scapino tot een broedplaats van creativiteit gemaakt. Onder zijn leiding trok het gezelschap jaarlijks tienduizenden bezoekers. Wubbe had altijd het publiek in gedachten bij het creëren van zijn werk, wat resulteerde in voorstellingen die zowel toegankelijk als uitdagend waren. Zijn betrokkenheid bij televisieprogramma’s als jurylid (So You Think You Can Dance, Project Dans 2024) maakte moderne dans bovendien toegankelijk voor een nog breder publiek en bracht het genre naar huiskamers door het hele land.

Terugblikkend op zijn carrière bij Scapino, is het duidelijk dat Ed Wubbe een bruggenbouwer was, die als geen ander steeds opnieuw een breed publiek voor moderne dans wist te bereiken, en zo een blijvende invloed heeft gehad op het draagvlak voor de Nederlandse dans.

De Dansspeld
De Dansspeld is een teken van verdienste. Het is een onderscheiding voor personen die kennis, wijsheid en ervaring decennialang hebben overgedragen binnen het Nederlandse dansveld. Een symbool van continuïteit en cultureel geheugen, opgespeld op een actueel moment en daarmee verankerd voor volgende generaties. Ronald Wintjens directeur Nederlandse Dansdagen: “Hiermee vieren en eren we de waardevolle betekenis die een persoon heeft binnen het Nederlandse danserfgoed.’'