Ryan Djojokarso

Ryan Djojokarso

Na zijn afstuderen aan Codarts, werd Ryan Djojokarso (1983) een veel gevraagd danser en werkte met verschillende choreografen waaronder Itzik Galili, Liat Waysbort, Erik Kaiel, Keren Levi, Ugo Dehaes, Itamar Serussi en Tabea Martin.

Ryan werd in 2017 genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek en won – samen met Astrid Boons en Sabine Molenaar – de BNG Bank Dansprijs voor beloftevolle choreografen. Op dit moment ontwikkelt Ryan zich bij Korzo, binnen een nieuwe makers traject, als maker voor de grote zaal. Dit traject is in samenwerking met het Zuiderstandtheater en Scapino Ballet Rotterdam en wordt ondersteunt door het Fonds Podiumkunsten.

Het eerste resultaat van dit traject uitte zich in While the leaves are blowing. Een korte voorstelling als onderdeel van TWOOLS (2018).

Curriculum Vitae

Geboren
1983, Suriname

Opleiding
Rotterdamse Dansacademie Codarts

Danste in werk van (o.a.)
Itzik Galili, Liat Waysbort, Erik Kaiel, Keren Levi, Ugo Dehaes, Itamar Serussi en Tabea Martin

Prijzen en nominaties
- Nominatie voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek 2017 & 2020
- BNG Bank Dansprijs 2017
- Eerste prijs, Berner Tanzpreise 2014
- Kritikerpreis, Hannover Choreographic Competition
- Prijs voor beste danser voor Mayke’s performance in Balts op CICC Copenhagen 

Ryan Djojokarso

Na succesvolle voorstellingen als LIBI, Mom:Me en Giovanni’s Room en diverse samenwerkingen, richtte theatermaker en choreograaf Ryan Djojokarso in 2020 zijn eigen stichting op; LIBI. De eerste voorstelling vanuit LIBI, WINTER/21/J., ging in november 2021 in première. Dit was tevens de aftrap van een vierluik dans portretten waarin hij onderzoek doet naar vraagstukken over afkomst en verbondenheid in een veranderende samenleving. In zijn voorstellingen werkt hij met zowel professionele als amateur performers en laat hij verschillende disciplines samenkomen. In mei 2022 gaat het tweede portret in de serie van vier, LENTE/22/K. in première tijdens O. festival in Rotterdam.

Eerder maakte Ryan stukken voor Korzo, Conny Janssen Danst, Konzert Theater Bern en Scapino Ballet Rotterdam.

Ryan staat nadrukkelijk achter het idee: ‘cultuur is er voor iedereen’. Hij merkt namelijk dat er in Nederland heel wat mensen zijn die nauwelijks naar voorstellingen (kunnen) gaan. Kunst lijkt geen prioriteit te hebben in de samenleving, maar voor hem is kunst van grote waarde. En omdat hij in Suriname geboren en opgegroeid is, weet hij ook dat kunst geen vanzelfsprekendheid is. Daarom voelt hij de urgentie om verhalende dansvoorstellingen te maken die herkenbaar en toegankelijk zijn voor een breed en cultureel divers publiek. Zijn voorstellingen spreken dan ook alle lagen van de maatschappij aan: licht, persoonlijk, speels, beeldend en met humor. Tegelijkertijd worden er wel belangrijke sociaal maatschappelijke thema’s belicht.

Podcast

In de podcastreeks rondom The Square2 spreekt contentmaker Iris met Ryan, onder andere over hoe hij uit menselijke drijfveren en relaties inspiratie haalt. Ook vertelt hij over zijn overstap van danser naar choreograaf en hoe hij met zijn eigen fantasie zijn deel in The Square2 vormgeeft.

Werk voor Scapino